Έτος 2018

Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος

Τεύχος 47

΄Αρθρο Σύνταξης

…όλα τριγύρω αλλάζουνε… και όλα τα ίδια μένουν.. Ζούμε σε μια χώρα μαγική που επιβιώνει παρά την αδήλωτη χρεωκοπία μας. Κάθε πρωί ξυπνάμε και σκεφτόμαστε την μέρα που ξεκινάει και δεν πλήττουμε ποτέ, καθώς όλο και κάτι έρχεται να ταράξει την, ούτως ή άλλως, άνω κάτω ζωή μας.

Καιρό τώρα (κάποια χρόνια) είναι ανοιχτή η συζήτηση γύρω από τον χαρακτήρα που πρέπει να αποκτήσουν οι επιστημονικές εταιρείες (που είναι μερικές εκατοντάδες!!), τον τρόπο διοργάνωσης των επιστημονικών συνεδρίων (που γίνονται πάνω από χίλια κάθε χρόνο!!), τον ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών στην δια βίου εκπαίδευση των γιατρών (που μέχρι τώρα είχαν τον all inclusive ρόλο!!), τον ρυθμιστικό ρόλο της πολιτείας που ψάχνει να τον βρει (μέσα από ιδεολογήματα και αγκυλώσεις αλλά και μέσα από την πραγματική ανάγκη να αποκλειστούν οι ασυδοσίες και οι υπερβολές του παρελθόντος).

Λίγοι συνάδελφοι (όσοι δηλ. συμμετέχουν στα Δ.Σ. της ΕΓΕ και ΕΠΕΓΕ) προσπαθούν να διαμορφώσουν πρότα – ση και να την διαπραγματευτούν με τους φορείς (ΚΕΣΥ, Υπουργείο) που είναι αποφασισμένοι να διαμορφώσουν το νέο περιβάλλον. ‘Ολοι αντιλαμβάνονται την πραγματική ανάγκη να μπει “τάξη” στο άναρχο περιβάλλον. Το Υπουργείο Υγείας και ό,τι εποπτεύει δεν έχει την οικονο – μική δυνατότητα να υποστηρίξει την δια βίου εκπαίδευση των γιατρών και άρα δεν κάνει προτάσεις ανάληψης ευθύνης. “Βολεύει” να συνεχίσουν να πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες αλλά την ίδια στιγμή θέλει να κοπεί η άμεση σχέση των γιατρών με αυτές, πιστεύοντας ότι έτσι θα περιοριστούν εκφυλιστικά φαινόμενα, που οδη – γούν στην υπερκατανάλωση φαρμάκων και ως συνέπεια στην διόγκωση των δαπανών.

Σε όλο τον κόσμο είναι επείγουσα η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του τρόπου διεξαγωγής των ιατρικών συνεδρίων. Στην χώρα μας είναι κατεπείγουσα αυτή η ανάγκη. Τα συνέδριά μας χρήζουν κατεδάφισης και ανοι – κοδόμησης και όχι εξωραϊσμού καθώς είμαστε μιά χώρα σε κατάσταση οικονομικής καταστροφής. Είναι καιρός να κάνουμε το ταξίδι της επιστροφής προς τις ρίζες της ιατρικής συνείδησης ενάντια στο ρεύμα της αλλοτρίωσης. Τώρα είναι η ευκαιρία. Τώρα που οι νέοι γιατροί μας είναι άνεργοι, κακοπληρωμένοι ή μετανάστες. Τα συνέδριά μας πρέπει να γίνουν η φωνή των γιατρών, όχι η σιωπή τους. Χρειάζονται “ζωηρές” συζητήσεις, τα debate, ο γιατρός να πει την γνώμη του, να σταματήσουν ψεύτικες ευγένειες και κολακίες προς τους “ειδικούς”. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την συζήτηση και λιγότερος χρόνος για την κωδικοποιημένη παρουσίαση. Όλα και όλοι πρέπει να κρίνονται μέσα στον γόνιμο διάλογο με αυστηρούς κριτές τους ίδιους τους συμμετέχοντες για – τρούς, που θα κάνουν έτσι την πληροφορία γνώση και την γνώση σοφία.

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις στάθηκε η σκληρή πραγματικότητα. Πόση καινούργια γνώση μπορεί να έχει παραχθεί τους τελευταίους μήνες ώστε να δικαιολογούνται τόσα συνέδρια γύρω από τα ΙΦΝΕ;

Έχουμε και λέμε λοιπόν: 

– Σάββατο 21/4/2018 Ημερίδα “Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου” στο Αμφιθέατρο ΓΝΑ – Ιπποκράτειο.

– Σάββατο 28/4/2018 56ο ECCO Workshop Athens στο Crowne Plaza.

– 18-20/5/2018 17ο πανελλήνιο Συνέδριο ΙΦΝΕ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης.

– Σάββατο 9/6/2018 Ημερίδα Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου στο Grand Serai Ιωάννινα. 

– 6-7/7/2018 συνεδρίες για τα ΙΦΝΕ στα πλαίσια του 4ου AISDD (Athens International Symposium) στο Hilton Hotel Αθήνα.

Και τέλος η δική μας (της ΕΠΕΓΕ) Διημερίδα το τελευταίο Σ/Κ του Σεπτέμβρη με θέμα Λεπτό και Παχύ Έντερο στο Caravel όπου βέβαια και εδώ θα κλέψουν την παράσταση τα ΙΦΝΕ.

Μάλλον…. κάτι κάνουμε λάθος….

Θα έχει άδικο η κ. Γιουλεμέ ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Πανελληνίου Συνεδρίου των ΙΦΝΕ αν διαμαρτυρηθεί καθώς όλα τα άλλα λειτουργούν εις βάρος της σημαντικότερης ετήσιας επιστημονικής εκδήλωσης που αφορά τα πιο πάνω νοσήματα;

Χάρης Τσιώνης