Σπυρίδων Γούλας

Πρόεδρος ΕΠΕΓΕ                                                                       ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

Λίγες ημέρες πριν πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια επιστημονική εκδήλωση της ΕΠΕΓΕ που φέτος είχε τίτλο «Καινοτομίες και Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία» Η Οργανωτική Επιτροπή έδωσε τον καλύτερο εαυτό της και η εκδήλωση είχε ένα καινοτόμο πρόγραμμα με πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε και η τριετής θητεία του ΔΣ. Ήδη έχει αναλάβει το νέο ΔΣ στο οποίο μετά την κατανομή ρόλων μου ανατέθηκε ο ρόλος του Προέδρου.

Στη διάρκεια της Συνέλευσης έγινε ο απολογισμός της τριετίας του απερχόμενου ΔΣ και ακολούθησε γόνιμη συζήτηση για διάφορα θέματα αν και με σχετικά περιορισμένη συμμετοχή μελών. Στο σημείωμα αυτό δεν θα αναφερθώ στο μέλλον αλλά νοιώθω την ανάγκη να καταθέσω κάποιες σκέψεις, το δικό μου απολογισμό, από τη θέση του μέλους και Ταμία του απερχόμενου ΔΣ.

Ήταν λοιπόν μία τριετία στην οποία η ΕΠΕΓΕ με βραχίονα το ΔΣ βρέθηκε στον πυρήνα των εξελίξεων και συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση αποφάσεων που αφορούν την γαστρεντερολογική κοινότητα. Συγκεκριμένα ρυθμίστηκε με διάταξη Νόμου για πρώτη φορά το ακανθώδες θέμα της καταστολής στην ενδοσκόπηση (άρθρο 31 Νόμος 4715/20) που αντικατέστησε δυσμενή για μας διάταξη προηγούμενου Νόμου. Για το θέμα της καταστολής έχουν ήδη με πρωτοβουλία της ΕΓΕ διατυπωθεί και οι κατευθυντήριες οδηγίες μας οι οποίες σύντομα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Annals of Gastroenterology. Βέβαια όπως επανειλημμένα έχουμε ως ΕΠΕΓΕ επισημάνει υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και συγκεκριμένα να δρομολογηθούν η εκπαίδευση των ειδικευόμενων στην καταστολή και η διαρκής εκπαίδευση των μελών των ενδοσκοπικών εργαστηρίων (συμπεριλαμβανομένου και του νοσηλευτικού μας προσωπικού) στην καταστολή και τις τεχνικές ανάνηψης και υποστήριξης της ζωής.

Τους τελευταίους μήνες συμμετέχουμε επίσης στο διάλογο για τη διαμόρφωση του εθνικού προγράμματος μαζικού προληπτικού ελέγχου του καρκίνου παχέος εντέρου το οποίο θα περιλαμβάνει την κολονοσκόπηση. Διεκδικούμε μία αμοιβαία επωφελή σύμβαση που θα είναι το εχέγγυο για την επιτυχία του προγράμματος. Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σε λίγες εβδομάδες.

Στη διάρκεια της τριετίας μας απασχόλησαν και πολλά άλλα θέματα (ΜΗΝ, σχέση με ασφαλιστικές εταιρείες, προβλήματα με ΕΟΠΥΥ κα) για τα οποία έχουμε διατυπώσει απόψεις και θέσεις. Αυτά είναι σε εξέλιξη και το νέο ΔΣ που παρέλαβε τη σκυτάλη θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανάδειξης των προβλημάτων, διατύπωσης λύσεων, διαλόγου και διεκδίκησης.

Όλα αυτά δεν θα είχαν πάρει σάρκα και οστά χωρίς την καθοριστική συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα. Έχοντας ήδη διανύσει δύο θητείες στο ΔΣ της ΕΠΕΓΕ θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον απερχόμενο Πρόεδρό μας, το Χάρη Τσιώνη, για την πολυετή του προσφορά στη γαστρεντερολογική κοινότητα (ΕΓΕ και ΕΠΕΓΕ). Εργατικός, διορατικός, ακούραστος, δημιουργικός, ακέραιος, με πείσμα και νεανικό σφρίγος δημιούργησε στην Εταιρεία ένα κλίμα ομαλό, φιλικό, με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις μας ακόμη και αν αυτές δεν συμπορεύονταν με τις δικές του. Κέρδισε σημαντικές μάχες, άνοιξε δημιουργικούς δρόμους και έβαλε ψηλά τον πήχυ για …τους επόμενους. Έχει κερδίσει δίκαια το σεβασμό και την καθολική αποδοχή της κοινότητάς μας. Είμαι βέβαιος, όπως άλλωστε το έχει ο ίδιος εκφράσει και διατυπώσει ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργός ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.

Ως νέος Πρόεδρος του ΔΣ θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τα απερχόμενα από το ΔΣ μέλη και συγκεκριμένα την Κωνσταντίνα Παρασκευά (τ. Αντιπρόεδρο) που μας έδωσε πολλά και συνεχίζει πιο έμπειρη μετά από την εκλογή της σαν Αντιπρόεδρος και επόμενη Πρόεδρος της ΕΓΕ. Τον Σπύρο Βρακά τον Γενικό Γραμματέα μας αθόρυβο, μεθοδικό και αποτελεσματικό και τον Θεόδωρο Εμμανουήλ που επίσης βοήθησε σημαντικά με τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και στους παραμένοντες στο νέο ΔΣ,  στο Νίκο Μαργέτη που έχει αναβαθμίσει το περιοδικό μας και το Δημήτρη Δανδάκη που έχει αναλάβει εισηγήσεις σε ειδικά επαγγελματικά θέματα τόσο για την συμβολή τους αλλά και για τη βούληση να συνεχίσουν σαν μέλη του ΔΣ αυτό… το ταξίδι.

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους, και ιδιαίτερα στους νεότερους να έρθουν κοντά στην ΕΠΕΓΕ, να επικοινωνήσουν τα προβλήματά τους, τις παρατηρήσεις τους να διατυπώσουν τις απόψεις, και τις προτάσεις τους, να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ.  Γιατί μόνο με τη δύναμη της συμμετοχής και τον πλούτο των ιδεών θα σχεδιάσουμε, θα προτείνουμε, θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε…

Καλές γιορτές σε όλους