Σκέψεις και απόψεις πάνω στα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας από το μέλος του ΔΣ της ΕΠΕΓΕ κ. Μιχάλη Οικονόμου.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Στις 6/2/11 στις 12 μμ έγινε η Παναθηναϊκή Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας. Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η απεργία των Ιατρών του ΙΚΑ, τριήμερη Απεργία των ιδιωτών ιατρών και πορεία την Τετάρτη ως έκφραση αντίθεσης στο νομοσχέδιο για την Υγεία και την δημιουργία του ενιαίου Φορέα Ασφαλισμένων. Ακόμη αποφασίστηκε να μην συνταγογραφούν οι ιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ χωρίς συνέπειες με κάλυψη του ΙΣΑ.
Η συνέλευση ήταν -ως προς τον όγκο της- επιτυχημένη. Έγιναν ομιλίες πολλών «Φορέων», σύμφωνα με την συνήθη συνδικαλιστική πρακτική και δεν υπήρχε εύλογος χρόνος για τοποθέτηση απλών μελών. Ως εκ τούτου παραθέτω στην ιστοσελίδα της Εταιρείας μας τις απόψεις μου.
Το επάγγελμά μας στηρίζεται στην εμπιστοσύνη που οικοδομείται από τις γνώσεις, την εμπειρία και την μακροχρόνια σχέση με τους ασθενείς μας. Αυτό προϋποθέτει το Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη επιλογή ιατρού και την αξιολόγηση των δεξιοτήτων και γνώσεων των ιατρών από την Πολιτεία. Η ελεύθερη επιλογή ιατρού στηρίζεται στην δυνατότητα του να θεραπεύει με βάση την τέχνη και επιστήμη της Ιατρικής και επιπλέον να συνταγογραφεί όταν απαιτείται. Τώρα η συνταγογράφηση δεν μπορεί να αφαιρεθεί από καμία κατηγορία (ελεύθερου ή συμβεβλημένου με ταμεία) Ιατρών. Είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των Ασφαλισμένων και εξυπακούεται ότι πρέπει να έχουν όλοι οι ιατροί (συμβεβλημένοι και μη) πρόσβαση και δικαίωμα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και πατάσσεται η φοροδιαφυγή μια και μπορεί εύκολα να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων.
Συνεπώς το πρώτο αίτημα του Ιατρικού κόσμου θα πρέπει να είναι η δυνατότητα συνταγογράφησης όλων των Ιατρών.
Υποχρέωση των Ασφαλιστικών Ταμείων, της Πολιτείας και των Ιατρικών Συλλόγων είναι η εξασφάλιση ενός Δημόσιου πυλώνα Πρωτοβάθμιος Υγείας όπου όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απολαμβάνουν Δωρεάν Ιατρική Περίθαλψη. Η αρχική δημιουργία αυτού του φορέα θα μπορούσε να στηριχτεί στους συναδέλφους του ΙΚΑ (εννοείται χωρίς την αποκλειστικότητα στην συνταγογράφηση) μαζί με 1500 που ήδη έληξαν οι συμβάσεις τους και μπορούν να επαναπροσληφθούν και σε περίπτωση που δεν επαρκούν να προσθετούν συμβάσεις με άλλους ελευθεροεπαγγελματίες Ιατρούς με την ίδια αμοιβή που τώρα δίνεται σε συμβασιούχους του ΙΚΑ. Ακολούθως με δεδομένο την δυνατότητα πού πρέπει να έχουν οι πολίτες στην ελεύθερη πρόσβαση ιατρού να καθοριστούν οι τιμές κατά πράξη και περίπτωση και να συμβληθούν με τον ενιαίο φορέα όσοι συνάδελφοι επιθυμούν. Να σημειωθεί βέβαια ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να διαθέτει πλαφόν οικονομικής δαπάνης και να διασφαλιστεί έλεγχος δίκαιος και αυστηρός. Έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα διασπάθισης του χρήματος των Ταμείων και θα συμμετέχει και θα έχει και ο πολίτης συνυπευθυνότητα.
Συνεπώς το δεύτερο αίτημα μας θα πρέπει να είναι η διασφάλιση ενός δημόσιου τομέα με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, απόλυτο έλεγχο και νομιμότητα και με συνυπευθυνότητα του πολίτη.
Η σπατάλη στο Δημόσιο, ευρύτερα Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα Υγείας είναι σε όλους μας γνωστή. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει συσσωρευτεί έλλειμμα μεγαλύτερο από 6 δις. Ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι η γέφυρα Ρίου-Αντριρίου κόστισε 2,3 δις και αποτέλεσε την ολοκλήρωση ενός ονείρου για πολλές γενεές Ελλήνων και με δεδομένο ότι το 10% του ΑΕΠ, διοχετεύεται στην Υγεία δύο πράγματα μπορεί να σημαίνουν. Η ο Ελληνικός λαός έχει υπερβολικά αυξημένη νοσηρότητα ή έγινε party διασπάθισης του Δημοσίου Χρήματος. Και επειδή ισχύει μάλλον το δεύτερο η ιατρική κοινότητα οφείλει να πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη της μεγάλης κλοπής. Να ζητήσουν οι Ιατρικοί σύλλογοι Εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή στην Βουλή. Ήδη μεμονωμένα μέλη του Κοινοβουλίου και δημοσιογράφοι το έχουν ζητήσει και είναι το μόνο από τα μεγάλα σκάνδαλα που δεν έχουν -για λίγο καιρό ακόμη- παραγραφεί. Ακολούθως να διαγράψουν από τους και να παραπέμψουν στην Δικαιοσύνη όσα μέλη τους συμμετείχαν στη καταλήστευση του Λαού μας στηριζόμενοι σε νόμιμα αλλά όχι προφανώς ηθικά νομοθετήματα για την Υγεία. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο Ιατρικό Επάγγελμα και Λειτούργημα και θα πάψουν οι Ιατροί να είναι πειραματόζωα σε κάθε λογής λογιστών της Υγείας.
Συνεπώς, το τρίτο αίτημα και υποχρέωση των Ιατρικών συλλόγων της χώρα είναι ή περιφρούρηση των Ταμείων των ασφαλισμένων και η παραδειγματική τιμωρία των συμμετεχόντων στην σπατάλη των οικονομικών των Ταμείων και τελικά στην ομηρεία της χώρας.
Τέλος, κύριοι συνάδελφοι ας ήμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας. Από τον δικό μας κλάδο ξεκίνησε η έννοια και πρακτική για το φακελάκι και εξελίχτηκε σε άλλους κλάδους με μεγαλύτερο ταλέντο στην «λαμογιά». Είναι ή ώρα εμείς να αρχίσουμε την αντίστροφη πορεία. Σε τελική ανάλυση έχουμε την πιο πολυετή εξειδίκευση από όλους τους άλλους κλάδους και το χρωστάμε στους εαυτούς, στις σπουδές μας , στους γονείς μας, στους ασθενείς μας και τον Ελληνικό Λαό.
Μιχάλης Οικονόμου
Γαστρεντερολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων