Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΕΓΕ, μετά από συνεχείς εξελίξεις στο θέμα του ΟΠΑΔ, αλλά και ερωτήματα συναδέλφων, κρίνει σκόπιμο να σας ενημερώσει για τα εξής:

Μετά την αποστολή του εξωδίκου στον ΟΠΑΔ, τα δελτία τύπου και τη δημοσιοποίηση του θέματος της μείωσης των αμοιβών των ενδοσκοπικών πράξεων (πρώτη σελίδα στο Βήμα και Έθνος, εσωτερικές σελίδες στην Καθημερινή και άλλες εφημερίδες, ενημέρωση από ραδιοφωνικά κανάλια και την τηλεόραση του Alpha), η μοναδική επίσημη απάντηση του λάβαμε από τον ΟΠΑΔ ήταν η επιστολή του προέδρου που αναφέρει: «σε απάντηση των 524/23-09-08, 541/06-05-09 και 543/13-05-09 εγγράφων σας, σας ενημερώνουμε ότι για το θέμα των κοστολογήσεων των ιατρικών πράξεων που δεν περιλαμβάνονται σε προεδρικά διατάγματα προωθείται νομοθετική ρύθμιση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς».

Παράλληλα ενδιαφέρθηκαν και ενημερώθηκαν από μέλη του ΔΣ της ΕΠΕΓΕ ο βουλευτής κ. Ψαριανός του Συνασπισμού και μέλη του κομματικού μηχανισμού του ΛΑΟΣ. Μετά μάλιστα από προσωπική παρέμβαση του κ. Καρατζαφέρη στον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, μας ζητήθηκε προ 4ημέρου από την γραμματέα του Υπουργού Υγείας ο πλήρης φάκελλος της υπόθεσης ξανά….. Στη συνοδευτική επιστολή μας αναφέρεται: «Από τον ΟΠΑΔ δεχθήκαμε επιστολή ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση. Η ΕΠΕΓΕ θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή εν έτει 2009 δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε στο ΠΔ του 1991, ούτε στην Υπουργική Απόφαση του 1993. Αντίθετα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το έγγραφό μας που προώθησε το Υπουργείο σας στο ΚΕΣΥ με αριθμό πρωτοκόλλου Υ4α/66664-2/6/2009. Στο έγγραφο αυτό προβλέπονται ολοκληρωμένα οι τιμές των γαστρεντερολογικών πράξεων στα κατώτερα ρεαλιστικά επίπεδα».

Ουσιαστική αλλαγή λοιπόν σε σχέση με την προηγούμενη επιστολή μας, δεν υπάρχει. Και οι αλλαγές πιθανότατα θα γίνουν με τους γνωστούς ρυθμούς του Δημοσίου. Όμως, υπάλληλοι του ΟΠΑΔ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προσπαθούν να παραπλανήσουν μέλη μας, λέγοντας ότι το θέμα έχει λυθεί!!!!!
Αυτή η στάση δεν αποκλείεται να είναι μεθοδευμένη, μετά τη μαζική αντίδραση των γαστρεντερολόγων. Εφόσον η επίσημη ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ είναι ότι θα προσπαθήσουν να το επιλύσουν με νομοθετική ρύθμιση, προφανώς όλες οι άλλες εκδοχές είναι ανακόλουθες και δεν ευσταθούν. Όσοι πλέον δέχονται τα αποκόμματα του ΟΠΑΔ, είναι άγνωστο μετά από 6-10 μήνες με ποιές τιμές θα πληρωθούν. Παράλληλα, υποσκάπτουν την συνολική προσπάθεια και την πίεση που ασκείται για να επιλυθεί ευνοϊκά το θέμα της αμοιβής των ενδοσκοπικών πράξεων.

Η ΕΠΕΓΕ προβληματίστηκε για την ανάγκη σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Αποφασίστηκε να περιμένουμε τη Γενική Συνέλευση που θα γίνει κατά τη διάρκεια της διημερίδας στις 24 Οκτωβρίου 2009 στο Ξενοδοχείο Caravel. Τότε θα αποφασίσουμε εάν θα δεχθούμε νομοθετική ρύθμιση με τις τιμές της Υπουργικής Απόφασης του 1993 ή εάν είναι η κατάλληλη στιγμή για πλήρη διακοπή των συμβάσεων από όλους, με στόχο μια λογική ανακοστολόγηση.
Μέχρι τότε, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της
Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση