Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Υγεία έχουν δημιουργήσει καινούργια δεδομένα για όλους μας. Το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε προ 3ημέρου προβλέπει στο άρθρο 17 τη δημιουργία ενός εθνικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), στον οποίο εντάσσονται αρχικά το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ. Η έναρξη λειτουργίας του ορίσθηκε σε 6 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Παραμένει άγνωστο εάν θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν στον φορέα αυτό ή μόνο όσοι επιλεγούν με κάποια άγνωστα, προς το παρόν, κριτήρια. Επίσης αβέβαιο είναι εάν οι αποδοχές των συμβεβλημένων ιατρών θα είναι κατά πράξη και περίπτωση ή εάν θα προβλέπεται μηνιαία αντιμισθία, που είναι πιο πιθανή εκδοχή για να μειωθούν τα κρατικά έξοδα και αποτελεί και ένα σημαντικό λόγο για την πρόσφατη απεργία.

Εν τω μεταξύ ο ΟΠΑΔ ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι η προθεσμία εγγραφής των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό ιατρών στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και Καταγραφής Παρακλινικών Εξετάσεων παρατάθηκε μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου του 2011. Είναι αβέβαιο εάν τελικά δικαίωμα για ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που δίνει στον θεράποντα ιατρό τη δυνατότητα να χειρισθεί ολοκληρωτικά τον ασθενή του, θα έχουν μόνο οι συμβεβλημένοι ιατροί. Στην περίπτωση αυτή σίγουρα ο μη συμβεβλημένος ιατρός θα έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα στην πρόσβαση στους ασθενείς του. Σε κάθε περίπτωση το ιατρικό σώμα πρέπει να υπερασπισθεί την ισότητα της υπογραφής και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για όλους.

Ως προς την τιμολόγηση των ενδοσκοπικών πράξεων δύο είναι τα καινούργια δεδομένα. Πρώτον ότι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Δατσέρη εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρχει νέο Προεδρικό Διάταγμα όπου θα περιέχονται δέκα βασικές ενδοσκοπικές πράξεις. Υπάρχουν ενδείξεις για τις νέες τιμές, που είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις παλιές, αλλά παραμένουν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα και φυσικά μέχρι να εκδοθεί το ΠΔ αυτές μπορεί να αλλάξουν. Δεύτερον ο νέος νόμος προβλέπει στο άρθρο 71 ότι όσες πράξεις δεν περιέχονται σε ΠΔ, θα εκκαθαρίζονται αναδρομικά, αλλά και προοπτικά μέχρι να εκδοθεί σχετικό ΠΔ με τιμές Υπουργικής Απόφασης! Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που μέχρι τώρα όριζαν σχετικές αποφάσεις.

Το ΔΣ της ΕΠΕΓΕ εκτιμά ότι οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων για αποχή μέχρι τώρα από τις συμβάσεις, που ακολούθησε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας, συνέβαλε, με την πίεση που άσκησαν οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ που καθημερινά συνωστίζονταν στα ταμεία του οργανισμού, να επισπευσθεί η αναπροσαρμογή των τιμών των ενδοσκοπήσεων και να εκδοθεί σύντομα το νέο ΠΔ. Μέχρι τότε, με δεδομένη τη ρευστότητα στην νέα κοστολόγηση, το ΔΣ προτείνει να συνεχισθεί η αποχή από τις συμβάσεις και τις αιτήσεις για ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επειδή μάλιστα η προθεσμία που έχει τεθεί από τον ΟΠΑΔ είναι η 18η Φεβρουαρίου και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στα μέλη μας, το ΔΣ, με επιστολή που έστειλε σήμερα 14/2/11, ζητάει από τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτη την παράταση της προθεσμίας, ώστε οι γαστρεντερολόγοι να αποφασίσουν για τις συμβάσεις και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση συνολικά, μετά την έκδοση του αναμενόμενου ΠΔ.

Για το ΔΣ της ΕΠΕΓΕ
Ο Πρόεδρος
Α. Νταϊλιάνας

Η Γενική Γραμματέας
Ν. Μπομπότση