Η γαστροσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Είναι εξέταση ασφαλής και σύντομη (διαρκεί περίπου 5-15 λεπτά).

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Μη φοβάστε. Η γαστροσκόπηση είναι ανώδυνη εξέταση. Η δίοδος του γαστροσκοπίου από το φάρυγγα προκαλεί τάση για έμετο, αλλά αυτό συνήθως ξεπερνιέται εύκολα με τη βοήθεια φαρμάκων.

Μη φάτε οποιαδήποτε τροφή τουλάχιστον 7-9 ώρες και μην πιείτε νερό τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την εξέταση.

Ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πάρετε κανονικά τα φάρμακά σας.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Ο γιατρός θα καταγράψει το ιστορικό σας και θα δει τις εξετάσεις σας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε αναπνευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, αλλεργίες και τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αναφέρετε αν έχετε προστάτη, γλαύκωμα, διαβήτη και αν παίρνετε ασπιρίνη, αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

Ο γιατρός θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τη φύση της εξέτασης. Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε το παρόν έντυπο συγκατάθεσης για τη διενέργεια της εξέτασης, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες.

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε, αν έχετε, τεχνητή οδοντοστοιχία, να βγάλετε τα γυαλιά σας, να χαλαρώσετε τη ζώνη σας και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, με το αριστερό σας πλάι.

Ενδέχεται να σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι, που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί, εάν χρειάζεται, μια ελαφριά καταστολή (μέθη). Ενδέχεται επίσης να σας τοποθετηθεί σε ένα δάχτυλο του χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι, για να ελέγχονται οι σφυγμοί και οι αναπνοές σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Εάν κριθεί απαραίτητο θα σας χορηγηθεί οξυγόνο.

Ο γιατρός θα ψεκάσει το φάρυγγά σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και θα τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο που προστατεύει το γαστροσκόπιο από το δάγκωμα.

Στη συνέχεια το γαστροσκόπιο επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, προωθείται μέσα από το επιστόμιο, στο πίσω μέρος του στόματος, στον φάρυγγα και από κει στον οισοφάγο, στο στόμαχο και στο δωδεκαδάκτυλο. Αναπνέετε αργά και βαθειά από τη μύτη και το στόμα.

Μετά από λίγα λεπτά ο γιατρός θα αποσύρει το όργανο και θα αφαιρέσει το επιστόμιο. Μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Η γαστροσκόπηση είναι ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση. Σπάνια όμως μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στον φάρυγγα που υποχωρεί μετά από μερικές ώρες. Σπανιότατα αναφέρεται εισρόφηση τροφών ή γαστρικών υγρών στους πνεύμονες, που αν συνοδεύεται από πυρετό μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση. Ιδιαίτερα μετά από επεμβατικούς χειρισμούς μπορεί να εμφανισθούν διάτρηση ή αιμορραγία που συνήθως σταματά από μόνη της ή από τον ενδοσκόπο.

Εάν χορηγηθεί καταστολή (μέθη) μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και σπανιότατα επιπλοκές καρδιοαναπνευστικές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Μετά την εξέταση επικοινωνήστε με τον γιατρό σας σε περίπτωση έντονου πόνου στην κοιλιά ή στο λαιμό, πυρετού και εμέτων.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ο γιατρός θα σας δώσει τα αποτελέσματα της εξέτασης, θα σας ενημερώσει αν πήρε βιοψίες και πότε θα πάρετε τα αποτελέσματα των βιοψιών. Εάν χρειάζεται θα σας χορηγήσει θεραπεία. Ρωτήστε τον πότε μπορείτε να ξαναπάρετε τα καθημερινά σας φάρμακα. Συνεννοηθείτε εάν και πότε θα γίνει επανάληψη της εξέτασης.

ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

  • Καλό είναι να συνοδεύεστε από κάποιον ενήλικα
  • Μην οδηγήσετε
  • Μην φάτε ή πιείτε για 1-2 ώρες
  • Μην πιείτε οινοπνευματώδη
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Γαστρεντερολόγο σας
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ