Αλέξανδρος Κωφοκώτσιος

Στο προηγούμενο τεύχος είχαμε ασχοληθεί με το κόστος συντήρησης των ενδοσκοπίων και είχαμε παραθέσει και σχολιασμούς από τις εταιρείες που αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας τους κατασκευαστές ενδοσκοπίων: Ενδοσκοπική (Fujinon), Παπαποστόλου (Pentax) και Proton (Olympus). Το μεγαλύτερο κόστος βέβαια για τον ενδιαφερόμενο ιατρό δεν είναι τόσο αυτό της συντήρησης όσο της αγοράς νέου εξοπλισμού.

Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις (HD ενδοσκόπια, zoom, κολονοσκόπια μεταβλητής σκληρότητας, ευρυκάναλα – θεραπευτικά όργανα) έχουν οδηγήσει σε νέα επίπεδα τις δυνατότητες, αλλά και τις τιμές των ενδοσκοπίων. Από την άλλη η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα δυσκολεύει τέτοιες αγορές. Αλήθεια, πόσοι ιδιώτες συνάδελφοι μπορούν να αγοράσουν τέτοιου επιπέδου εξοπλισμό; Πιθανότατα ένας ικανός αριθμός. Πόσοι όμως θα καταφέρουν να κάνουν απόσβεση των οργάνων; Επίσης πόσοι από εμάς χρειζόμαστε θεραπευτικά – ευρυκάναλα ενδοσκόπια στο ιατρείο μας; Ακόμη και τα HD ενδοσκόπια θα κάνουν τόση διαφορά στην καθημερινή χρήση και διάγνωση στο ιατρείο που έχει και τόσα άλλα έξοδα να καλύψει; Ας δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν.

Η πρώτη επιλογή είναι σαφέστατα η αγορά νέων οργάνων από τις επίσημες αντιπροσωπείες. Άψογη εικόνα, εγγύηση, υποστήριξη από γνωστές και μεγάλες εταιρείες, αλλά υψηλό κόστος.

Δεύτερη επιλογή είναι η αγορά μεταχειρισμένων ενδοσκοπίων από κάποιες νέες ελληνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγοράς και της επισκευής τους. Τα ενδοσκόπια είναι καλής -γενικά- ποιότητας, φθηνότερα (όχι δραματικά) και συνοδεύονται από εγγύηση για μικρότερο όμως χρονικό διάστημα από τα καινούρια. Στα μειονεκτήματα είναι η περιορισμένη γκάμα επιλογής ενδοσκοπίων (μην περιμένετε να βρείτε HD ή θεραπευτικά όργανα).

Τρίτη επιλογή είναι τα μεταχειρισμένα από κάποιο συνάδελφο που τα πουλάει λόγω συνταξιοδότησης, μετακίνησής του στο εξωτερικό κλπ. Εδώ οι τιμές είναι συνήθως ιδιαίτερα χαμηλές, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση και αυτές οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται τακτικά. Εκτός αυτού, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πωλήσεις γίνονται χέρι – χέρι με γνωστό ή φίλο. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι τυχεροί που αγόρασαν ελάχιστα ή καθόλου χρησιμοποιημένα ενδοσκόπια από νοσοκομεία του εξωτερικού όπου εργάζονταν, επειδή αυτά αποφάσισαν να αλλάξουν τον εξοπλισμό τους, την εταιρεία που συνεργάζονταν κλπ.

Τέταρτη επιλογή είναι το διαδίκτυο και ιδίως ιστότοποι όπως το ebay. Εδώ παρουσιάζονται συνεχώς περιπτώσεις μεταχειρισμένου εξοπλισμού σε τιμές από εντυπωσιακά καλές μέχρι μέτριες. Υπάρχουν όμως αρκετοί ύφαλοι: κάποιοι πωλητές δεν αποστέλλουν στην Ελλάδα, οι πληρωμές γίνονται στην συντριπτική πλειοψηφία με πιστωτική κάρτα και το ύψος του ποσού καθιστά την πληρωμή απαγορευτική λόγω capital controls. Ο εξοπλισμός έρχεται με εγγύηση επιστροφής χρημάτων για τις δύο πρώτες εβδομάδες. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το ebay απλά προσφέρει τον χώρο – η συνεννόηση για την επιστροφή του ενδοσκοπίου που δεν μας ικανοποιεί γίνεται με τον πωλητή. Όπως μου συνέβη προσωπικά, όταν προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον πωλητή, δεν έλαβα καμία απάντηση στα e-mails μου. Αυτό μου θύμισε το γνωστό “μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”. Γνωρίζω βέβαια και συναδέλφους οι οποίοι έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από τις αγορές τους. Προς το παρόν όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή την επιλογή φαίνεται να είναι τα capital contols.

Πέμπτη επιλογή είναι η αγορά από πωλητή – εκθέτη σε συνέδριο όπως το DDW. Επιλέγουμε το ενδοσκόπιο που θέλουμε (τα ενδοσκόπια είναι κρεμασμένα σε μια μεγάλη κρεμάστρα σαν είδη ρουχισμού), γίνεται επίδειξη καλής λειτουργίας, πληρώνουμε με την πιστωτική μας κάρτα (προσοχή capital controls), μας το βάζουν μέσα στη βαλίτσα του και φεύγουμε – πραγματικό super market. Και εδώ φυσικά η εγγύηση είναι περιορισμένη. Βέβαια η επαφή είναι προσωπική, ο πωλητής και η εταιρεία είναι επώνυμοι, αλλά ποιος θα ξαναταξιδέψει στις ΗΠΑ για να συνεννοηθεί αν υπάρξει πρόβλημα. Επιπλέον ως ιατρικό εργαλείο αξίας κάποιων χιλιάδων ευρώ το οποίο αγοράστηκε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να περάσει τελωνείο με τα ανάλογα επιπλέον έξοδα.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε και το τελευταίο ΕΣΠΑ. Βέβαια λόγω οικονομικής κρίσης αναμένεται να υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις από ελεύθερους επαγγελματίες (όχι μόνο ιατρούς). Επιπλέον το ΕΣΠΑ αφορά νέους συναδέλφους, ενώ υπάρχουν και αρκετά αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια – οπότε οι αρχαιότεροι ατυχήσαμε…

Όπως βλέπετε η αγορά των ενδοσκοπίων περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους τόσο στο θέμα της ποιότητας των οργάνων, όσο και στο κόστος και την εγγύησή τους. Θεωρώ απαραίτητη τη σύγκριση και διασταύρωση των επιμέρους προσφορών, τη συνεννόηση με το λογιστή προκειμένου να πάρει την πιο συμφέρουσα απόφαση.