Το Σάββατο το μεσημέρι στις 29 Σεπτεμβρίου στο Κάραβελ, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΠΕΓΕ. Για άλλη μια χρονιά η συμμετοχή ήταν μεγάλη, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γιατί υποδηλώνει το ενδιαφέρον των συναδέλφων για τα κοινά. Μετά τον απολογισμό των οικονομικών και των πεπραγμένων από το διοικητικό συμβούλιο για τη χρονιά που πέρασε, η συζήτηση εστιάστηκε σε τρία θέματα.

  1. Τον τελευταίο χρόνο η ΕΠΕΓΕ συμμετείχε στις αρχικές συναντήσεις μελών των ΔΣ επαγγελματικών ενώσεων κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων με στόχο τη δημιουργία ομοσπονδίας. Η συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο όργανο, που εκπροσωπεί μεγαλύτερο αριθμό ιατρών με κοινούς στόχους και επιδιώξεις, θεωρούμε ότι θα εξυπηρετήσει την καλύτερη διεκδίκηση των συμφερόντων μας σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ και τους κρατικούς φορείς, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης. Αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή της ΕΠΕΓΕ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).
  2. Εκτεταμένη και παραγωγική συζήτηση έγινε για τον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό γιατί, πέρα από τις γενικές οικονομικές συνθήκες και τον ιατρικό πληθωρισμό, ο νοσηρός τρόπος λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχει επίδραση σε όλους μας. Οι σχετικά λίγοι συνάδελφοι που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αμείβονται με χαμηλές τιμές και με αρκετή καθυστέρηση, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα συνεχίσουν να αμείβονται στο άμεσο μέλλον. Η παράλογη για εποχή οικονομικής κρίσης σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικά νοσοκομεία κατευθύνει μέσω των ΚΕΝ τους ελάχιστους εναπομείναντες πόρους προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το 2012 χορηγήθηκαν για ιατρικές επισκέψεις και ιατρικές πράξεις μόλις 269 εκατ. ευρώ, 60% λιγότερο από το 2011, που είχαν χορηγηθεί 652 εκατ. ευρώ. Στα Δημόσια Νοσοκομεία χορηγήθηκαν 60 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 750, ενώ οι δαπάνες για κλινικές αυξήθηκαν κατά 110%. Ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι θα έχει έλλειμμα το 2012 >2,35 δις. Οι συμβάσεις αυτές, απορροφούν ζωτικής σημασίας ποσά και παράλληλα στρέφουν τον κύριο όγκο των ενδοσκοπήσεων σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας των ιδιωτικών νοσοκομείων και των διαγνωστικών κέντρων. Η ενδοσκόπηση έχει μετατραπεί στη συνείδηση των ασφαλισμένων σε απρόσωπη εξέταση, που αναζητούν να την διεκπεραιώσουν σε οποιοδήποτε κέντρο έχει σύμβαση με το ταμείο τους, απομακρύνοντας τους από το ιδιωτικό ιατρείο. Από την άλλη μεριά, οι χαμηλές αμοιβές του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του ταμείου να καλύψει έστω και αυτές έχουν διογκώσει τις απαιτήσεις για επιπλέον αμοιβές που ζητούνται από τους ασθενείς. Ένα κοινό τέχνασμα είναι να ζητούνται επιπλέον αμοιβές για πράξεις που δεν προβλέπονται από κάποιο κωδικό, όπως η καταστολή ή η ενδοσκόπηση του τελικού ειλεού. Οι επιπρόσθετες όμως αυτές αμοιβές συντηρούν το ενδιαφέρον των ιδιωτικών νοσοκομείων ή των διαγνωστικών κέντρων, διατηρείται μία «σύμβαση», και τελικά ο ελευθεροεπαγγελματίας που επιθυμεί να κάνει τη δουλειά του τίμια, με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ανακαλύπτει ότι η δεξαμενή των ασθενών έχει στερέψει. Και βέβαια, όπως φαίνεται και από τους αριθμούς, τα δημόσια νοσοκομεία, που λογικά για τον ισολογισμό τους δημιουργήθηκαν τα ΚΕΝ, στερούνται παντελώς πόρων και βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.
    Με βάση τα ανωτέρω η γενική συνέλευση αποφάσισε:

    1. Προτεραιότητα κάλυψης δαπανών κρατικών νοσοκομείων.
    2. Διασφάλιση πλήρους οικονομικής κάλυψης της ενδοσκοπικής πράξης με το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ.
  3. Μετά από μια μακρά πορεία εργασιών της επιτροπής που συστήθηκε από την ΕΠΕΓΕ προέκυψε ένα σύνολο προδιαγραφών λειτουργίας γαστρεντερολογικού- ενδοσκοπικού ιατρείου. Σκοπός αυτής της κίνησης της ΕΠΕΓΕ είναι η χρήση των προδιαγραφών αυτών για τη δημιουργία ιδιωτικού προτύπου πιστοποίησης των γαστρεντερολογικών ιατρείων, σε μια προσπάθεια προάσπισης του ιδιωτικού ιατρείου μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της άσκησης της ιατρικής, όπως επίσης και της συνεχούς επαγγελματικής βελτίωσης. Η χρονική συγκυρία στην οποία κατέληξε να ολοκληρωθεί το εγχείρημα συμπίπτει με τη βαθιά οικονομική κρίση γεγονός που δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί προ ετών. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης έγιναν τοποθετήσεις υπέρ και κατά της πιστοποίησης και ακολούθησε ψηφοφορία. Η πλειοψηφία του σώματος αποφάσισε:
    1. οι προδιαγραφές λειτουργίας του γαστρεντερολογικού- ενδοσκοπικού ιατρείου να χρησιμοποιούνται ως κατευθυντήριες οδηγίες.
    2. η πιστοποίηση με βάση αυτές τις προδιαγραφές να μη ξεκινήσει σε αυτή την οικονομική συγκυρία.

Προτάθηκε να πιστοποιεί, με βάση αυτές τις προδιαγραφές, τα ιατρεία και τις νοσοκομειακές μονάδες η ΕΠΕΓΕ. Το θέμα θα το χειρισθεί πιθανότατα το επόμενο ΔΣ που θα προκύψει από τις εκλογές του 2013.

Αφήστε μια απάντηση