Λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή της επετειακής 20ης Επιστημονικής Εκδήλωσης της ΕΠΕΓΕ επικοινωνούμε με τα μέλη μας με σκοπό την ενημέρωση για διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινότητά μας.
Το θέμα συνταγογράφησης και προμήθειας της ενέσιμης Φαιντανύλης εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα. Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου μας ενημέρωσαν ότι το φάρμακο στην ενέσιμη μορφή μετά από αίτησή φαρμακευτικής εταιρείας έχει ενταχθεί στη θετική λίστα φαρμάκων και στο επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η σχετική απόφαση από το Υπουργείο που θα κάνει εφικτή τη συνταγογράφηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ.
Για το θέμα εμπλοκής συναδέλφων και επιβολής χρηματικών ποινών από τον ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση εκτός ενδείξεων και σε συνέχεια συνάντησης που είχαμε (ο τέως και ο νυν Πρόεδρος της ΕΠΕΓΕ) με το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού γίναμε αποδέκτες και απαντητικής επιστολής επί θεμάτων που εμφατικά θέσαμε στο τραπέζι με σκοπό την επίλυση τους. Στο κείμενο απάντησης αναφέρεται ότι στις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ σε Γιατρούς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ η με άλλα λόγια μπορεί η κύρωση να επιβληθεί οποτεδήποτε πέντε και πλέον χρόνια μετά. Η συνταγογράφηση γίνεται με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ χωρίς να είναι υποχρέωση του συστήματος να τον περιορίζει η να τον προειδοποιεί σε περιπτώσεις που κρίνει ότι υπάρχει θέμα με συνταγή η με την εν γένει συνταγογραφική του συμπεριφορά. Επίσης ο Οργανισμός αρνήθηκε να βάλει φίλτρα και προειδοποίηση για τη συνταγογράφηση φαρμάκου με ένδειξη που δεν αναγράφεται στο spc του ευθύνη που μεταφέρει αποκλειστικά στο γιατρό.
Για την καταστολή προχωρούμε σε συνεργασία με την ΕΓΕ στο επόμενο βήμα με τη σύσταση επιτροπής που θα διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για την εκπαίδευση (curriculum) των μελών μας στην καταστολή και στις τεχνικές αναζωογόνησης.
Για της Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) Γαστρεντερολογίας έχει όπως γνωρίζετε εκδοθεί σχετική απόφαση από το ΚΕΣΥ χωρίς δυστυχώς να υπάρξει συνέχεια με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Το θέμα της ενυπόγραφης συναίνεσης των ασθενών για τις ενδοσκοπικές πράξεις συστήνεται από διεθνείς και εθνικές επιστημονικές εταιρείες (ΕΓΕ, ESGE) και από την ΕΠΕΓΕ. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πρακτική μετά από αναλυτική ενημέρωση του ασθενούς είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί από τα μέλη μας. Στο επόμενο διάστημα θα διατυπωθούν και αναρτηθούν σχετικά κείμενα που προτείνονται.
Τέλος για το θέμα του μαζικού προληπτικού ελέγχου για καρκίνο παχέος εντέρου (πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης) που έχει καθυστερήσει με βάση παλαιότερες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη και δεν έχουμε ενημέρωση για το αν και πότε θα ενεργοποιηθεί.
Για το ΔΣ της ΕΠΕΓΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Αφήστε μια απάντηση