Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ) με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Η κινητοποίηση των συλλογικών οργάνων μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, θα θέλαμε όμως να τονίσουμε τα ακόλουθα:

  1. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποκλειστικά από συμβεβλημένους ιατρούς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή. Καταργεί την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής και, κυρίως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων. Είναι δε προφανής ο εκβιασμός που ασκείται στον μη συμβεβλημένο ιατρό προκειμένου να συμβληθεί με όποιους όρους με τον νέο φορέα.
  2. Σε πρόσφατο ΦΕΚ (2/2011) επιπρόσθετα, διαγράφεται το εδάφιο που επιτρέπει στους ασθενείς να απευθύνονται σε μη συμβεβλημένους ιατρούς και στη συνέχεια να αποζημιώνονται από το ταμείο τους καταβάλλοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Πρέπει να μας βρει ριζικά αντίθετους η προσπάθεια του Υπουργείου και του ΟΠΑΔ να περιορίσει τις ελευθερίες των ασφαλισμένων, και να περιθωριοποιήσει τον μη συμβεβλημένο ιατρό.
  3. Οι γαστρεντερολόγοι μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΕΓΕ στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν διακόψει τις συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ, μετά την ανακοίνωση από τη διεύθυνση του ΟΠΑΔ ότι οι ενδοσκοπήσεις δεν θα αμείβονται με τις τιμές της ΥΑ του 1993 αλλά με αυτές του ΠΔ Ά91. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει αναδρομική και προοπτική ισχύ της υπουργικής απόφασης μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος. Αυτό ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα και δικαιώνει εν μέρει τον αγώνα όσων από τους συναδέλφους αντιτάχθηκαν στις εξευτελιστικές τιμές του παλαιού ΠΔ. Όμως οι τιμές της ΥΑ του 1993 είναι απαράδεκτα χαμηλές και δεν μας επιτρέπουν να επανασυνάψουμε συμβάσεις με τον νέο φορέα.
  4. Η έκδοση ΠΔ που θα περιλαμβάνει τις τιμές των βασικών ενδοσκοπήσεων (ελπίζουμε δραστικά αυξημένες), σύμφωνα με το ΚΕΣΥ επίκειται εντός του Φεβρουαρίου. Η προθεσμία όμως για συμμετοχή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που προϋποθέτει την σύμβαση με το ταμείο, έληξε στις 18/02/2011 παρά τις αντίθετες εκκλήσεις μας προς τη διεύθυνση του ΟΠΑΔ. Η ανακολουθία αυτή μπορεί να πλήξει τα συμφέροντα συναδέλφων μας που λογικά θα πρέπει να αποφασίσουν για νέες συμβάσεις γνωρίζοντας τους οικονομικούς όρους.
  5. Πληροφορηθήκαμε ότι από τη διακοπή των συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ πρέπει να παρέλθει διάστημα ενός έτους για τη σύναψη νέας σύμβασης. Σε συναδέλφους γαστρεντερολόγους του ν. Ιωαννίνων η τοπική ΥΠΑΔ ανακοίνωσε ότι για την ειδικότητα των γαστρεντερολόγων πρέπει να παρέλθει διάστημα δύο ετών. Εάν αυτό ισχύει, με δεδομένο ότι ειπώθηκε προφορικά, αποτελεί απαράδεκτη αυθαιρεσία.
  6. Η ΕΠΕΓΕ θεωρεί αυτονόητο ότι οι συμβάσεις με το νέο φορέα (ΕΟΠΥΥ) θα πρέπει να είναι κατά πράξη και κατά περίπτωση, με δυνατότητα επιλογής εκτέλεσης και ενδοσκοπήσεων. Οποιοσδήποτε ιατρός επιθυμεί θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμβάλλεται με το νέο φορέα. Οι νέες τιμές των ενδοσκοπήσεων θα πρέπει να αποτελούν κίνητρο για να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στο νέο φορέα. Μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα είναι προφανές ότι οι γαστρεντερολόγοι θα απέχουν από τις νέες συμβάσεις.

Για το ΔΣ της ΕΠΕΓΕ
Ο Πρόεδρος
Α. Νταϊλιάνας

Η Γενική Γραμματέας
Ν. Μπομπότση