Στο πλαίσιο του 35ου Πανελλήνιου Γαστρεντερολογικού Συνεδρίου στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε το στρογγυλό τραπέζι της ΕΠΕΓΕ την Κυριακή το πρωί με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της Γαστρεντερολογίας στην Ελλάδα» με προέδρους την κα Μαρία Μυλωνάκη και τον κ Απόστολο Νταϊλιάνα και εισηγητές τους γαστρεντερολόγους. Παρά την πρωινή ώρα, πολλοί συνάδελφοι μας τίμησαν με την παρουσία τους. Οι εισηγητές παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελληνική γαστρεντερολογική κοινότητα και προσέφεραν σημαντικές πληροφορίες για δυνατότητες μετεκπαίδευσης και συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. Οι εισηγήσεις έχουν βιντεοσκοπηθεί και προβλέπεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας. Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να τις παρακολουθήσετε.

Το 2ο Κλινικό Φροντιστήριο για αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή συμβαμάτων στην ενδοσκόπηση θα πραγματοποιηθεί και αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, με τη φροντίδα του δραστήριου μέλους μας κ. Χάρη Τσιώνη. Η επιτυχία της περυσινής διοργάνωσης άνοιξε το δρόμο για την καθιέρωση της και για τους συναδέλφους της Β. Ελλάδας που δεν ήταν πάντα πολύ εύκολο να συμμετέχουν στο αντίστοιχο σεμινάριο που γίνεται παράλληλα με τη διημερίδα στην Αθήνα. Λόγω της αναμονής των τελευταίων οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αναζωογόνησης, προβλέπεται να λάβει χώρα μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2016. Η οριστική ημερομηνία, ο τόπος διεξαγωγής και το κόστος συμμετοχής θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν και θα αναρτηθούν επίσης στην ιστοσελίδα μας.

Τον Ιούνιο του 2015 στείλαμε στον ΕΟΠΥΥ επιστολή με ερωτήματα σχετικά με τα όρια συνταγογράφησης, ειδικά στις περιπτώσεις φαρμάκων υψηλού κόστους της ειδικότητας μας (βιολογικοί παράγοντες, αντιϊκά φάρμακα κλπ). Στην απάντηση που λάβαμε από τον ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι η υπέρβαση του ορίου δεν μας περιορίζει στο να συνεχίσουμε τη συνταγογράφηση στους ασθενείς μας. Βέβαια δεν παρέλειψαν να μας υπενθυμίσουν ότι επανειλημμένες παραβάσεις του ορίου μπορεί να φέρουν το γιατρό σε απολογία στον ΕΟΠΥΥ και η μη επαρκής αιτιολόγηση μπορεί να προκαλέσει την επιβολή κυρώσεων. Οι ερωτήσεις μας επί της ουσίας δεν απαντήθηκαν ικανοποιητικά. Θα σας παρακαλούσαμε σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις σε συνάδελφο για αυτό το λόγο, να μας ενημερώσετε πάραυτα, ώστε να κινηθούμε αναλόγως.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα περί υποχρεωτικής χρήσης μηχανημάτων για πιστωτικές κάρτες και στον ιατρικό χώρο εν ευθέτω χρόνο, η ΕΠΕΓΕ προχώρησε σε έρευνα της τραπεζικής αγοράς. Έχουν σταλεί ερωτήματα σε όλες τις τράπεζες σχετικά με τις χρεώσεις και τις παροχές τους. Όλες οι προσφορές που θα λάβουμε θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας προκειμένου να τις συγκρίνετε και να επιλέξετε, αν θέλετε.

Πέρα από τη στήλη του περιοδικού, θα έχουμε τη χαρά να βρεθούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε τα θέματα που μας αφορούν στην 13η Διημερίδα της ΕΠΕΓΕ στις 5 & 6 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα. Σας περιμένουμε όλους στη Γενική Συνέλευση το Σάββατο το μεσημέρι να σας ακούσουμε και να συζητήσουμε. Πριν το επόμενο τεύχος λοιπόν θα τα πούμε από κοντά!