Στις 25 Ιανουαρίου έγινε σύσκεψη στον ΙΣΑ με όλες τις επαγγελματικές ενώσεις των γιατρών με θέμα το ασφαλιστικό – φορολογικό που νομοθετήθηκε και πρόσφατα μπήκε σε εφαρμογή και ισχύει.

Αποφασίστηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ στην Ημερίδα του ΙΣΑ, με θέμα τις συνέπειες για τους Γιατρούς από τον νέο νόμο, θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κοινές πρωτοβουλίες.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα) το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου από τις 10:30 π.μ. έως τις 14:30 μ.μ. και είναι σαφές ότι η παρουσία των συναδέλφων σε αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς οι γνώμες των καλεσμένων ειδικών ομιλητών θα μας φωτίσει ιδιαίτερα και θα αναδείξει και τις όποιες δυνατότητες έχουμε να αντισταθούμε και να επιβιώσουμε σαν επιστημονικός κλάδος.

Είναι σαφές ότι με βάσει τις εμφανείς πρώτες εικόνες που έχουμε ότι:

  1. Το ασφαλιστικό δεν είναι τίποτε άλλο παρά προέκταση του φορολογικού καθώς οι εισφορές των γιατρών αυξάνονται τραγικά χωρίς αντίστοιχα να ισχύει το ίδιο για τις λαμβανόμενες παροχές (ιατροφαρμακευτική φροντίδα – περίθαλψη και βέβαια οι συντάξεις).
    Δεν νοείτε να μιλάμε για ασφαλιστικό χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα ανάλογο των εισφορών και σε αυτό το νομοθέτημα κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
  2. Οι εισφορές συνδέονται άμεσα και σε υπερβολικό ποσοστό με το εισόδημα που για εμάς τους γιατρούς διαμορφώνεται σε 20+6,9+4= με 31% περίπου.
  3. Η παράλληλη ασφάλιση για όσους υπηρετούν ως μισθωτοί (π.χ. στο ΕΣΥ άρα όπως ήταν παλιά Δημόσιο και ΤΣΑΥ), είναι δυσβάστακτη και δεν προβλέπεται τίποτε για τις ήδη καταβληθείσες εισφορές.
  4. Ο γιατρός αφού δηλώσει το εισπραχθέν ποσό του ετήσιου εισοδήματος και αφαιρέσει τα έξοδα του ιατρείου του όπως γινόταν μέχρι τώρα, θα πρέπει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές και τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος με συνέπεια να καταβάλει πάνω από 70% από τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη του.

    Παράδειγμα: Γιατρός που εργάζεται στο ιατρείο του και έχει δύο άτομα προσωπικό, μετά από σκληρή εργασία, έχει ετήσιο εισόδημα 120.000 ευρώ και έξοδα 70.000 ευρώ με συνέπεια να του αναλογούν 50.000 ευρώ καθαρό κέρδος από την δραστηριότητά του. Με βάσει το ασφαλιστικό – φορολογικό νόμο θα καταβάλει επ’ αυτού του ποσού εισφορές και φόρο που θα φτάνει στις 35.000 ευρώ!!!! Με συνέπεια να του μείνουν 15.000 ευρώ για να ζήσει και βέβαια να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις στην δουλειά του (αγορές μηχανημάτων ή γραφείου- ιατρείου κλπ.). Δηλ. του αναλογούν περίπου 1200 ευρώ τον μήνα για όλα τα προηγούμενα.

    Αν σε όλα τα προηγούμενα προστεθούν οι μόνιμοι πια, θεσμοθετημένοι ως προσωρινοί φόροι (τέλη κυκλοφορίας, ενδεχόμενα τέλος πολυτελείας αν το αυτοκίνητο είναι μεγάλου κυβισμού, τέλος αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ) χωρίς να μπουν οι προκαταβολές φόρου αντιλαμβάνεται κάθε λογικός άνθρωπος ότι μάλλον δεν περισσεύει ούτε ευρώ για να ζήσει κανείς. Τι νόημα έχει λοιπόν να δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ όταν στο τέλος το εισόδημά σου είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της νοσηλεύτριας που απασχολείς; ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ!!!!!.

  5. Είναι παράνομη η παρακράτηση του 13,3% από τις Κλινικές τις ιατρικές πράξεις των γιατρών.
  6. Στους μισθωτούς γιατρούς επιβάλλεται 26,9% φόρος στα εισοδήματα από τα απογευματινά ιατρεία στο νοσοκομείο και
  7. Ο νόμος κοροϊδεύει ουσιαστικά τους νέους επιστήμονες καθώς είναι σαν να τους χορηγεί έντοκο δάνειο.

Για όλα αυτά όμως και όλα όσα θα αναπτύξουν στην ημερίδα του ΙΣΑ οι ειδικοί ομιλητές θα πρέπει να διαμορφώσουμε ξεκάθαρη εικόνα όλοι μας και βέβαια τα συλλογικά μας όργανα ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε προτάσεις και δράσεις που θα μπορέσουν να επιτρέψουν την συνέχιση του ιατρικού επαγγέλματος σε εμάς και σε όλους τους νέους που επένδυσαν τους κόπους τους με τις σπουδές τους στην ιατρική επιστήμη.

Ο ορατός κίνδυνος;; να επιβιώσουν όσοι φοροδιαφεύγουν, να φύγουν στο εξωτερικό όσοι μπορούν και να γίνουν υπάλληλοι σε μεγάλες εταιρείες με ψίχουλα οι υπόλοιποι.

Όσο πιο ενωμένοι και αποφασιστικοί τόσο πιο δυνατοί, οι μάχες μπροστά μας… ο πόλεμος δεν χάθηκε.

ΔΣ ΕΠΕΓΕ