Χάρης Τσιώνης

Στο λιγοστό χρόνο που έχει στην διάθεσή του ο «συνεδριακός» επισκέπτης σίγουρα θα προλάβει να το γυρίσει, δεν θα «χωνέψει» όμως τη φιλοσοφία του και αυτό γιατί το Σαν Φρανσίσκο θέλει το χρόνο του για να το ζήσεις: να βυθιστείς στα ομιχλώδη τοπία του, να χαλαρώσεις στο Golden Gate Park, να μπεις σε σκέψεις στα ελευθεριακά βιβλιοπωλεία της Haight, να γελάσεις μέχρι δακρύων με τα θαλάσσια λιοντάρια του Fisherman’s Warf.

Μπορεί η πιο διάσημη εικόνα του να είναι η Golden Gate Bridge, αλλά μόνο στις γειτονιές του θα ανακαλύψετε το ιδιαίτερο πνεύμα και την πλούσια ιστορία του.

Το σύγχρονο Σαν Φρανσίσκο γεννήθηκε στη σημερινή China Town όταν ο Βρετανός ναυτικός Ουίλιαμ Ρίτσαρντσον απέκτησε εκεί το πρώτο ιδιόκτητο κομμάτι γης.

Το φιλελεύθερο πνεύμα και η ανήσυχη δημιουργικότητα της αιώνιας νιότης του Σαν Φρανσίσκο το κρατούν ακόμα στην πρώτη γραμμή καθώς η κομψότητα και η αίγλη τα πηγαίνουν τόσο καλά με το ατίθασο πνεύμα του. Αυτό είναι το Σαν Φρανσίσκο. Η πόλη που πρωταγωνίστησε στο «Καλοκαίρι της Αγάπης» το 1967 και ύστερα – ακριβώς για τον ίδιο λόγο – περιφρονήθηκε.

To Σαν Φρανσίσκο είναι το νευραλγικό κέντρο της San Francisco Bay Area, μιας μητροπολιτικής περιοχής 7 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, που γοητεύει τα εκατομμύρια των τουριστών εδώ και δεκαετίες και λόγω της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης, καθώς την βλέπουν να καμαρώνει αφ’ υψηλού με το πολυάριθμους (43) λόφους της και ταυτόχρονα να χύνεται με περίσσεια ομορφιά προς την θάλασσα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Καλή η κουλτούρα, αλλά αν είσαι τυχερός και πετύχεις ηλιόλουστες μέρες στο Σαν Φρανσίσκο αντί της συνηθισμένης ομίχλης που καλύπτει την πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες, το εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο. Ανεβαίνεις στο πρώτο τραμ που θα βρεις μπροστά σου και αρχίζεις να ανεβοκατεβαίνεις την πόλη. Και όταν λέω ανεβοκατεβαίνεις το εννοώ κυριολεκτικά μιας και η πόλη είναι γεμάτη από απότομες ανηφόρες και κατηφόρες που σου προκαλούν έναν ενθουσιώδη ίλιγγο.

Η πόλη δεν είναι τεράστια, αλλά πρέπει να ξέρουμε πώς να προχωρήσουμε και να οργανωθούμε για να την απολαύσουμε στο σύνολό της χωρίς να χάσουμε τα κύρια αξιοθέατα. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 8 απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνουμε.

Ξεκινώντας από το Embarcadero κατευθυνόμαστε στο Fisherman’s Warf. Κατεξοχήν τουριστικός προορισμός με πολυάριθμα εστιατόρια που σερβίρουν θαλασσινά. Αξίζει ωστόσο να κάνουμε μια στάση και να πάρουμε μια μερίδα βραστό καβούρι με μπόλικο λεμόνι και μια μπίρα – πάντα σε χαρτοσακούλα μιας και στην Αμερική απαγορεύεται να πίνεις αλκοόλ στο δρόμο – και να σουλατσάρουμε στις προβλήτες. Η καλύτερη από όλες είναι η Pier 39, όπου με φόντο το περίφημο νησί με τη φυλακή του Αλκατράζ, θα δούμε πλήθος θαλάσσιων ελεφάντων να λιάζονται τεμπέλικα βγάζοντας περίεργους ήχους και να ποδοπατάνε ο ένας τον άλλο στην προσπάθεια τους να βρουν ένα μικρό κομμάτι να ξαπλώσουν. Η Pier 39 είναι από τα βασικότερα αξιοθέατα της πόλης, Στις εγκαταστάσεις της θα βρούμε 110 εμπορικά κέντρα και 14 εστιατόρια, ένα τεράστιο ενυδρείο με 20.000 θαλάσσια είδη της περιοχής, θέατρο και χώρους ψυχαγωγίας για παιδιά. Στους δρόμους της πραγματοποιούνται όλη τη διάρκεια της ημέρας υπαίθριες παραστάσεις από ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς και μουσικούς.

Union Square (Πλατεία Ενότητας) πήρε το όνομά της από τις διαδηλώσεις που λάμβαναν χώρα στην πλατεία πριν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Κατασκευάστηκε το 1850 και από τότε έχουν γίνει πολλές αλλαγές στο χώρο. Το 1939-1941 κατασκευάστηκε υπόγειο πάρκινγκ, το πρώτο στον κόσμο. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και κυρίως τις δεκαετίες του ‘80 και ‘90, η πλατεία είχε εγκαταλειφθεί και είχε γίνει χώρος όπου έμεναν άστεγοι. Από το 1998 ξεκίνησαν διαδικασίες ανακαίνισης της πλατείας, με νέα διαρρύθμιση, νέο πάρκινγκ και πολλά καφέ. Πλέον, διοργανώνονται συναυλίες και εκδηλώσεις. Εκτός από την πλατεία, η ονομασία Union Square αναφέρεται και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα τριγύρω στενά είναι γεμάτα από καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και θέατρα, δημιουργώντας μία συνοικία με πολύ μεγάλη δυναμική. Η πρόσβαση στην πλατεία γίνεται με δύο γραμμές τελεφερίκ και πολλές γραμμές τρόλεϊ και λεωφορείων

Alcatraz το νησί του Αλκατράζ, γνωστό και ως ο “Βράχος”, βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, και πάνω του είναι χτισμένα ένας φάρος, ένα στρατιωτικό οχυρό, στρατιωτική φυλακή και ομοσπονδιακή φυλακή. Το όνομα Αλκατράζ στο νησί δόθηκε από τους Ισπανούς το 1775, που το αποκαλούσαν “το νησί των πελεκάνων” (la isla de los alcatraces), καθώς αναφορές σε κείμενα του 1827 αναφέρουν ότι το νησί ήταν γεμάτο από τα πουλιά αυτά. Η ομοσπονδιακή φυλακή για κρατουμένους του κοινού ποινικού κώδικα άνοιξε το 1934, παρέμεινε ανοιχτή για 29 χρόνια και μέσα στα κελιά της βρέθηκαν πολλοί διαβόητοι κακοποιοί, ένας από τους οποίους ήταν και ο Αλ Καπόνε. Το Αλκατράζ είχε τη φήμη ενός σκληρού σωφρονιστικού ιδρύματος και αυτός ήταν και ο λόγος που η πλειοψηφία των κρατουμένων κατέληγε εκεί αφού πρώτα είχε προκαλέσει προβλήματα στην προηγούμενη φυλακή. Υπήρχε πάντα έντονη φημολογία γύρω από το εάν ποτέ κάποιος είχε καταφέρει να αποδράσει από το “Βράχο”. Η φυλακή τελικά, έκλεισε το 1963. Το νησί είναι επισκέψιμο σχεδόν όλο το χρόνο και αποτελεί πόλο έλξης από λάτρεις τόσο της ιστορίας όσο και του κινηματογράφου.

Golden Gate Bridge (Γέφυρα της Χρυσής Πύλης) είναι μια κρεμαστή γέφυρα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, που ενώνει την πόλη με τη βόρεια χερσόνησο του. Είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πόλης παγκοσμίως και έχει χαρακτηριστεί, ίσως, η πιο όμορφη, αλλά σίγουρα η πιο πολυφωτογραφημένη γέφυρα διεθνώς. Το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της γέφυρας, αρχικά ήταν το χρώμα από τη βαφή που πέρασαν για την προστασία του μετάλλου από την υγρασία και την αρμύρα της θάλασσας, αλλά μετά θεωρήθηκε ως ένα πολύ καλό χρώμα για να χρησιμοποιηθεί ως βασικό καθώς ταίριαζε με το τοπίο, αλλά και βοηθούσε η γέφυρα να είναι ορατή τις μέρες με πολύ ομίχλη. Είναι από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος σύνδεσης του Σαν Φρανσίσκο με το βορρά, και στα πλάγια έχει πεζοδρόμια που χρησιμοποιούνται τόσο από πεζούς όσο και από δικυκλιστές. Ανοιχτό για το κοινό είναι μόνο το πεζοδρόμιο που βλέπει στην πόλη και προσφέρει μια μαγευτική θέα της.

Crissy Field (Περιοχή Crissy Field) είναι, πλέον, κομμάτι του Εθνικού χώρου αναψυχής της Χρυσής Πύλης, και βρίσκεται στην περιοχή του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου του Σαν Φρανσίσκο. Το 1994 ξεκίνησε να διαμορφώνεται ο χώρος σε πάρκο, άνοιξε για το κοινό το 2001 και σήμερα ο χώρος είναι ένα εξαιρετικό πάρκο και προσφέρει τέλεια θέα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, του Αλκατράζ και της γέφυρας της Χρυσής Πύλης.

Chinatown (Κινέζικη Συνοικία) πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινέζικη κοινότητα εκτός Ασίας και την παλαιότερη στη Βόρεια Αμερική, με την ίδρυσή της να ανάγεται στο 1848. Μία επίσκεψη στην κινέζικη συνοικία του Σαν Φρανσίσκο αποτελεί κυριολεκτικά ένα πολιτισμικό ταξίδι στην Ασία, με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν διατηρήσει τα έθιμά τους, τη γλώσσα τους, τις λατρείες τους και όλα τα άλλα στοιχεία της κινέζικης κουλτούρας. Περισσότερα από 300 εστιατόρια, άπειρα καταστήματα, ναοί και στέγες με παγόδα την κάνουν να θεωρείται το δεύτερο δημοφιλέστερο αξιοθέατο της πόλης μετά τη Γέφυρα της Χρυσής Πύλης. Η κινέζικη συνοικία βρίσκεται στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, καταλαμβάνοντας συνολικά 24 τετράγωνα στις περιοχές του North Beach και Telegraph, ενώ ο καλύτερος τρόπος για να μεταβείτε εκεί, είναι να διαβείτε την Πύλη του Δράκου, στην Grant Avenue.

California Academy of Sciences (Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια) είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας στον κόσμο. Η Ακαδημία ξεκίνησε το 1853 ως μια κοινωνία μαθητείας και εξακολουθεί να πραγματοποιεί ένα μεγάλο μέρος της αρχικής έρευνας, ενώ γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από το μουσείο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα να επικεντρωθεί σε εκθέματα και στην εκπαίδευση. Πλήρως ανακατασκευασμένο το 2008 (μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1989), το κτίριο ανέρχεται σε 37.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι ένας μοναδικός χώρος μάθησης για μικρούς και μεγάλους.

Buena Vista Park (Πάρκο Buena Vista) είναι ένα πάρκο στις γειτονιές του Haight-Ashbury και Buena Vista Heights. Είναι επίσημα το παλαιότερο πάρκο στο Σαν Φρανσίσκο, ιδρύθηκε το 1867, αρχικά ονομάστηκε Hill Park και μετονομάστηκε σε Buena Vista (Καλή Θέα) το 1894. Το πάρκο βρίσκεται σε έναν απότομο λόφο, που η κορυφή του βρίσκεται στα 175 μέτρα, και καλύπτει 150.000 τ.μ.. Η απότομη κλίση του λόφου αποτελεί πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τους επισκέπτες, καθώς προσφέρει πολύ καλή θέα της πόλης, καθώς και εντυπωσιακή φυσική ομορφιά. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει λιβάδι, που προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, και κυρίως στη γέφυρα της Χρυσής Πύλης

Βεβαιωθείτε ότι πήρατε μαζί σας μια κόπια απ’ την Βeat βίβλο «On the road» του Τζακ Κέρουακ – οι δρόμοι της πόλης που έθρεψε την ανατρεπτική γενιά των Βeats ξανανοίγονται μπροστά μας: ο Άλεν Γκίνσμπεργκ, ο Γουίλιαμ Μπάροουζ, ο Κέρουακ (φυσικά), o Λόρενς Φερλινγκέτι πέρασαν όλοι από δω κάπου στα ’50s και το Αμερικανικό Ηπατολογικό Συνέδριο δίνει την ευκαιρία και σε κάποιους από εμάς, παρά τα προβλήματα της εποχής και της χώρας να τους διαβούμε.

Κλείνοντας την αναφορά στην πόλη νιώθω την ανάγκη να επισημάνω ότι η εμπειρία του ταξιδιού και κυρίως η επιστημονική εμπειρία θα είναι χρήσιμο να γίνει με οργανωμένο τρόπο (και αυτό είναι δουλεία και ευθύνη της ΕΓΕ, της ΕΠΕΓΕ και του ΕΛΙΓΑΣΤ) κτήμα περισσοτέρων συναδέλφων κάτι που θα είναι αναγκαίο όλο και περισσότερο στα χρόνια που έρχονται και στα οποία όλο και λιγότεροι συνάδελφοι θα έχουν την δυνατότητα να βρεθούν στα μεγάλα και σημαντικά (αλλά μακρινά) επιστημονικά γεγονότα της ειδικότητάς μας.

www.aasld.org/events-professional-development/liver-meeting
www.sanfrancisco.travel