Αθήνα 20 Μαρτίου 2020.

Προς

-Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια
-Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδ. Γεωργιάδη
-Υπουργό Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση

Κοιν.:
-Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
-Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία

Θέμα: Αποκλεισμός των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών από τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης των ελευθεροεπαγγελματιών της Ελλάδας.

κ.κ. Υπουργοί

Εκπροσωπώντας το σύνολο των συναδέλφων γαστρεντερολόγων της χώρας και ανάμεσα σε αυτούς όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους που είναι και η πλειοψηφία, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε για το κλίμα δυσφορίας που κυριαρχεί ανάμεσά μας από το γεγονός του αποκλεισμού μας από τα οικονομικά μέτρα υποστήριξης της κοινωνίας που εξαγγέλθηκαν.

Γνωρίζετε ότι με την απουσία ενός καθολικού δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην χώρα, σημαντικό ρόλο στην κάλυψη αυτής της ανάγκης επιτελεί ένα τεράστιο πανελλαδικό δίκτυο ιδιωτικών ιατρείων όλων των ειδικοτήτων που προσφέρουν εξιδεικευμένες υπηρεσίες και στο πιο απόμακρο σημείο της χώρας με εξαιρετικά χαμηλό οικονομικό κόστος για τους πολίτες.

Οι γαστρεντερολόγοι της χώρας είμαστε ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του ιδιωτικού δικτύου ιατρείων, εξασφαλίζοντας στους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ενώ με την λειτουργία των ενδοσκοπικών εργαστηρίων εξασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων που με την απουσία μας δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο σύνολο των αναγκών της κοινωνίας.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας από τον κορωνοϊό τα συλλογικά μας όργανα (Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας και Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία) άμεσα εξέδωσαν αναλυτικές οδηγίες που αφορούν στην λειτουργεία των δημόσιων και ιδιωτικών ενδοσκοπικών μονάδων αλλά και των ιδιωτικών ιατρείων με σκοπό την προστασία των πολιτών – ασθενών και αλλά και των ίδιων των γιατρών και του προσωπικού που εργάζεται μαζί μας.

Στις οδηγίες αυτές, που είναι σύμφωνες με τις διεθνείς οδηγίες, τέθηκαν οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί στην καθημερινή ιατρική δραστηριότητά μας προτρέποντας όλους, να περιορίσουν τις επισκέψεις ασθενών και τις ενδοσκοπήσεις στις άκρως απαραίτητες και μόνο σε χαμηλού – μέτριου κινδύνου για πιθ. λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

Η ανταπόκριση των συναδέλφων μας στην τήρηση των οδηγιών είναι καθολική.
Παραμένουν τα ιδιωτικά ιατρεία ανοιχτά και παρέχουν δωρεάν πληροφορίες και συμβουλές στους ασθενείς τηλεφωνικά ενώ εξετάζονται στο ιατρείο τα ελάχιστα άκρως επείγοντα περιστατικά.

Η κατάσταση όμως αυτή, με απροσδιόριστη όπως αντιλαμβάνεστε διάρκεια, έχει σοβαρές συνέπειες στην επαγγελματική δραστηριότητα, σοβαρές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις (μείωση >90%) στα ιδιωτικά ιατρεία, αλλά και επισφαλείς συνθήκες διατήρησης των υψηλού επιπέδου ασφάλειας αν δεν υπάρξει σοβαρή πρόνοια για αυτό.

Ζητούμε λοιπόν την εξασφάλιση προμήθειας όλων των απαραίτητων υλικών ατομικού εξοπλισμού προστασίας γιατρών και προσωπικού, στις δημόσιες και ιδιωτικές μας δομές, καθώς οι ενδοσκοπήσεις αποτελούν ιατρικές πρακτικές υψηλού κινδύνου για την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, μέσω των αερολυμάτων που εκπέμπουν οι ασθενείς κατά την διάρκεια της εξέτασης. Τα υλικά αυτά που πρέπει να εξασφαλιστούν για όσο διάστημα θα είμαστε υπό το ειδικό καθεστώς της πανδημίας, πρέπει να τα προμηθευόμαστε οι ιδιώτες γαστρεντερολόγοι, όχι σε τιμές κερδοσκοπίας και μόνο αποδεικνύοντας την επαγγελματική μας ιδιότητα, από τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες.

Σε αυτά τα υλικά εννοείται ότι πρέπει να περιληφθούν και τα φαρμακευτικά σκευάσματα (και μετά την θετική εισήγηση του ΚΕΣΥ) που είναι απαραίτητα για την αγχόλυση και αναλγησία (καταστολή) στην ενδοσκόπηση.
Όσο σημαντικό όμως είναι να εξασφαλιστεί η λειτουργία των ιατρείων και ενδοσκοπικών μονάδων με ασφαλείς συνθήκες, είναι απαραίτητο να υπάρξει πρόνοια και στο επίπεδο των οικονομικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση αυτών, που πέρα από τον αυτοαπασχολούμενο ιατρό εξασφαλίζουν εργασία σε νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.

Ζητούμε λοιπόν στην κρίσιμη αυτή κατάσταση η πολιτική ηγεσία της χώρας να κατανοήσει ότι η επιστημονική ομάδα των γιατρών γαστρεντερολόγων που εκπροσωπούμε δεν βιώνει σε μια όαση κανονικότητας, αλλά έχει υποστεί όλες τις συνέπειες της κρίσης αυτούσιες και στον ίδιο βαθμό με όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες της χώρας.

Εμείς οι ίδιοι λοιπόν αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούμε πρέπει να ενταχθούμε στα μέτρα που έχουν ληφθεί και στα μελλούμενα να ληφθούν στην βάση ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η μη ένταξή μας, στα οικονομικά μέτρα υποστήριξης, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας με απολύσεις προσωπικού αλλά και ενδεχόμενα οριστικό κλείσιμο ιατρείων νέων κυρίως συναδέλφων (μισθοί και ένσημα εργαζομένων, leasing ιατρικού εξοπλισμού, ενοίκια, λογαριασμοί κοινωφελών υπηρεσιών κ.α. δεν περιμένουν).

Τέλος η ΕΠΕΓΕ ως συλλογικό όργανο ενός σημαντικού επιστημονικού κλάδου που μπορεί να χρειαστεί να υποστηρίξει στο επόμενο διάστημα τις δημόσιες δομές υγείας, είμαστε στην διάθεσή σας ώστε να συναποφασίσουμε πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη αν χρειαστεί
Με την πεποίθηση ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο η ευαισθησία της πολιτικής ηγεσίας είναι δεδομένη, ώστε να πράξει ό,τι είναι καλύτερο για το κοινωνικό μας σύνολο, προσβλέπουμε στην θετική ανταπόκρισή σας στα αιτήματα αλλά και στην συνεργασία μαζί μας.

Η κοινωνία μόνο ενωμένη θα τα καταφέρει να μείνει όρθια.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ

Ο πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας.