1.Να γίνεται διαλογή των ασθενών πριν έρθουν στο ιατρείο τηλεφωνικά. Ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα να δίνονται σχετικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τουιατρείου μέσω τηλεφωνητή.
2.Για τον σκοπό αυτό ενημερώστε – εκπαιδεύστε το προσωπικό σας στις σχετικές ερωτήσεις διαλογής για τον εντοπισμό ασθενών που πληρούν τα κριτήρια ύποπτου κρούσματος (πυρετός, βήχας, δύσπνοια, πρόσφατο ταξίδι εκτός Ελλάδος ή πιθ. Επαφή με SARS-Cov-2 (+).
3.Στους ασθενείς που θα θεωρηθούν ύποπτοι πρέπει να προταθεί να παραμείνουν σπίτι και να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ ή αν αδυνατούν να το κάνουν να το κάνετε εσείς για λογαριασμό τους. Σε περίπτωση που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ για την μεταφορά τους.
4.Να μην επισκέπτονται το ιατρείο οι ασθενείς χωρίς ραντεβού (που θα έχουν επαρκή χρόνο μεταξύ τους) και σε κάθε περίπτωση να παραμένει στον χώρο του ιατρείου ο ελάχιστος δυνατός αριθμός ασθενών και σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ των.
5.Αποτρέψτε την επίσκεψη των ασθενών στο ιατρείο για εξετάσεις που έχουν προληπτικό χαρακτήρα (απλή εξέταση, ή και ενδοσκόπηση) που μπορούν να γίνουν αργότερα.
6.Ζητήστε από τους ασθενείς που έρχονται μόνο για συνταγογράφησηνα δίνουν τηλεφωνικά το ΑΜΚΑ τους και να έρχονται να παραλάβουν το αντίστοιχο παραπεμπτικό ή συνταγή χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν.
7.Όσοι θέλουν να ενημερώσουν για την πορεία της κατάστασής τους ή θέλουν απλά διευκρινήσεις αυτό να το κάνουν αποκλειστικά τηλεφωνικά και χωρίς την φυσική παρουσία στο ιατρείο.
8.Σε όσους έχουν δοθεί παραπεμπτικά για εξετάσεις να ζητείται η ηλεκτρονική αποστολή των αποτελεσμάτων από τους ίδιους η το εργαστήριο και η εκτίμησή τους με τηλεφωνική επικοινωνία.
9.Αξιολογήστε αν το ιατρείο σας έχει τη δυνατότητα διενέργειας κλινικής εξέτασης με ασφάλεια (μάσκες, οφθαλμική προστασία, καθαρή ρόμπα, γάντια μιας χρήσης, ξεχωριστός χώρος απομόνωσης).
10.Ο ιατρός και όλο το προσωπικό μετά το πέρας κάθε εξέτασης κάνουν καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και τοποθετούν και αντισηπτικό (με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη >60%) και ακολουθούν τις αντίστοιχες οδηγίες του ΕΟΔΥ.
11.Σε κάθε ιατρείο θα πρέπει κοντά στην εξωτερική πόρτα να υπάρχει επιτοίχια συσκευασία απολυμαντικού. Στο χωλ ή μετά την είσοδο θα υπάρχει δοχείο απορριμμάτων για να ρίχνονταιαπολυμαντικά μαντιλάκια που μπορεί να χρησιμοποίησε ο ασθενής. Το δοχείο απορριμμάτων θα έχει εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.
12.Ο ιατρός και το προσωπικό θα πρέπει να απολυμαίνουν κάθε φορά επαρκώς τα όργανα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε μετά από κάθε εξέταση ασθενή (στηθοσκόπιο, καρδιογράφο, οξύμετρο, υπερήχους κλπ).
13.Ο χώρος αναμονής θα πρέπει πριν την λειτουργία του ιατρείου ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να καθαρίζεται και να αερίζεται επαρκώς (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια, πόμολα κλπ.).
14.Εφόσον διαθέτετε στο σαλόνι ψυγείο νερού τα ποτήρια να είναι αυστηρά στην σχετική θήκη διανεμητή.
15.Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτή την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά και διαφημιστικά φυλλάδια.
16.Μετά το πέρας της εξέτασης τα υγειονομικά υλικά μίας χρήσεως απορρίπτονται σε ειδικό δοχείο για μολυσματικά υλικά και η αποκομιδή  τους πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τις υγειονομικές  αρχές.
17.Μετά την αποχώρηση των ασθενών όλοι οι χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς.
18.Μείνετε ενημερωμένοι σε σχέση με οδηγίες που δίνονται από τους κρατικούς φορείς (Δήμοι, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείο Υγείας και κάθε άλλο κρατικό φορέα) για την διαχείρισητης πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση